La route du maquis

Deze Route du Maquis is in het leven geroepen omdat de regio met haar hoogplateaus, heuvels en diepe dalen een uitgelezen terrein vormde voor de verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deze bewegwijzerde route loopt over 170 km door de gemeenten Bièvre, Gedinne en Vresse-sur-Semois, waar u overblijfselen en herdenkingsmonumenten ontdekt die getuigen van dit moeilijke verleden. We kunnen een paar voorbeelden noemen…

Laten we beginnen met het dorp Orchimont, waar we een van de meest symbolische monumenten van deze route vinden: de kapel van Flachis. Op 2 september 1944 vond op deze plaats een confrontatie plaats tussen de verzetsstrijders en Duitse eenheden. De vrouw van een jonge man die stierf in de strijd liet er een kapel bouwen ter ere van hem. Dit gebouw geeft een bijzondere dimensie aan deze charmante plaats gezien de aangrijpende geschiedenis ervan.

Een andere bijzondere plek vinden we bij het dorp Louette-Saint-Pierre en meer precies op het bosmassief Croix-Scaille. Dit is het hoogste punt in de regio, op 503 meter. Er bevond zich één van de grootste verzetskampen in Wallonië dat meer dan 250 verzetsstrijders verzamelde, enkele maanden voor de bevrijding.  Tegenwoordig bevindt de Milleniumtoren zich op deze plaats, die met zijn 45 meter hoogte een uitzicht geeft van 360° op het dichtbegroeide omringende bos.

Hoewel het kamp van Croix-Scaille het grootste was in de regio, is het thans niet het meest representatieve. Om erachter te komen wat een kamp werkelijk was, is het de moeite waard om naar Vresse-sur-Semois te gaan, waar u het Camp des Blaireaux vindt. Het is het enige kamp dat na de oorlog is heropgebouwd. Verborgen op de beboste hoogten met hun grillig reliëf was het onvindbaar voor de vijandelijke troepen. U vindt er slaapbarakken, een schuilhut voor de keuken en een refter.

Er zijn talrijke gedenktekens en monumenten langs de Route du Maquis. Niet ver van het dorp Graide staat bijvoorbeeld een gedenksteen van een voormalig kamp. Er is ook een gedenkteken waar elke eerste zondag van september een herdenkingsplechtigheid word gehouden. Er zijn verschillende wandelingen die naar deze bijzondere plek leiden.

Om meer te weten te komen over deze route, kunt u een gratis gidsje krijgen bij een van onze onthaalkantoren in Bouillon en Vresse-sur-Semois. U vindt er met name de indeling van de route, maar ook de geschiedenis van het verzet en de verzetsstrijders in de regio.