De tabaksroute volgen langs de Semoisvallei

De Tabaksroute, zoals de naam aangeeft, is de ontdekking van deze bijna verdwenen cultuur van de tabaksteelt die in het begin van de 20ste eeuw floreerde in de streek. Het is ook en vooral een tocht door een prachtige regio. De Semoisvallei is rijk aan wilde natuur, prachtige landschappen en authentieke dorpen, en de Tabaksroute is een manier bij uitstek om al deze wonderen te verkennen.

De Tabaksroute bestaat uit 2 trajecten in de gemeenten Bouillon en Vresse-sur-Semois, voor een totaal van 130 km.

U kan vertrekken vanuit om het even welk dorp dat op de route ligt.

Wij beginnen onze tocht in het dorp Membre en maken, voor we naar Bohan rijden, een kleine omweg naar de beroemde Jambon de la Semois, één van de meest majestueuze uitkijkpunten in de Naamse Ardennen. De Semois maakt hier een lus van twee kilometer waarvan de naam is geïnspireerd op de configuratie. Van daaruit kunt u eveneens tabaksdroogschuren zien in de velden langs de Semois.

In Bohan wordt er nog steeds tabak geteeld door de familie Martin die er ook hun winkel hebben. Van daaruit ziet u een klein tabaksveld aan de oever van de Semois. De tabak wordt daar in september geoogst en vervolgens opgehangen in de droogschuren iets verderop in het dorp.

In de gemeente Bouillon, meerbepaald in het dorpje Corbion vinden we het tabaksmuseum en -atelier op onze route. Hier wordt tabak nog op de ambachtelijke manier verwerkt, van productie tot verpakking.

Nabij Corbion vindt u het dorp Rochehaut waar het Agrimuseum het verleden van de landbouw illustreert, in het bijzonder de tabaksteelt.

In dit dorp kan je eveneens genieten van het prachtige uitzicht op het dorp Frahan, genesteld op een heuvel, gebeeldhouwd door de bocht van de Semois.

Om een typisch dorp van de regio te verkennen, is het de moeite waard om naar Laforêt te gaan, één van de “Mooiste dorpen van Wallonië”. Het is waar dat dit dorp met zijn oude was- en drinkplaatsen, tabaksdroogschuren en typische natuurstenen huizen een zekere charme en een heel bijzondere sfeer heeft. Hier bevindt zich gedurende de zomermaanden de befaamde “Pont de Claies” die vervaardigd is uit wilgentenen en die vroeger door de dorpsbewoners gebruikt werd om naar hun tabaksvelden aan de overkant van de Semois te gaan.

Vanzelfsprekend hebben we hier slechts enkele elementen van de Tabaksroute genoemd, er zijn nog veel meer pareltjes te ontdekken.

Er is een gids van de tabaksroute beschikbaar voor 2€ in het Maison du Tourisme in Bouillon en in Vresse.